Konuşmacılar
Açıklama
ÖZET
GİRİŞ : Deprem aniden meydana gelen insanları biyolojik, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik açıdan yıkıma uğratan olaydır. Yaşanan bu olaylar insanlarda, fiziksel ve ruhsal onarımı zor olan travmalara neden olmaktadır.6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler yaşamı önemli ölçüde olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzlukları giderebilmek için sahada çalışan profesyonel gruplardan biri hemşirelerdir. Depremden etkilenmelerine rağmen sahada çalışmaktadırlar. Sahada yaşanılan olumsuz durumlar ruhsal travmalara uğratabilmektedir. Bu travmalar hemşirelerin ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir.
AMAÇ: Deprem travmasını yaşamış ve deprem sırasında müdahalelerde bulunmuş hemşirelerin travma düzeyi, travma sonrası büyüme ve umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapıldı
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma tanımlayıcı tipte kesitsel bir araştırmadır. Araştırmanın evreni Kahramanmaraş ili olup örneklemi Pazarcık Devlet hastanesi ve Necip Fazıl Şehir hastanesinde bulunan depremzede hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise araştırmaya alınma kriterlerine uyan 183 hemşireden oluşmaktadır.Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, Deprem Sonrası Travma Düzeyi Ölçeği (DSTDÖ), Travma Sonrası Büyüme Ölçeği (TSBÖ), Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) kullanıldı. Analizler SPSS 25.0 programı ile gerçekleştirildi ve p<0,05 anlamlılık seviyesi seçildi.
BULGULAR: Depremzede hemşirelerin ölçek toplam puan ortalamaları: BUÖ 6,53±3,95, DSTDÖ 57,37±16,84, TSBÖ 37,98±19,33 olarak saptandı. Hemşirelerin umutsuzluk düzeyleri ile travma düzeyleri arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki (r=0,289, p<0,001) saptanırken, travmatik büyüme düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı(r=-0,004, p>0,958). sonrası travma düzeyleri ile travmatik büyüme düzeyleri arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki tespit edildi(r=-0441, p<0,001). Depremzede hemşirelerin gelir düzeylerinin az(p<0,047) ve deprem sonrası travma düzeylerinin yüksek(p<0,001) olması umutsuzluk düzeylerini pozitif yönde etkileyen faktörlerden olarak saptandı. Depremzede hemşirelerin depremde bir yakın kaybetme( p<0,002)ve umutsuzluk(p<0,001) düzeylerinin yüksek olması Travma düzeylerini pozitif yönde etkileyen faktörler olarak saptandı. Depremzede hemşirelerin depremde Kahramanmaraş ili’nde bulunmasının ( p<0,027) Travmatik büyüme düzeylerin negatif yönde etkileyen faktör olarak saptandı.
TARTIŞMA VE SONUÇ: Depremzede hemşirelerin analiz edilen ölçeklerin toplam puan ortalaması sonucunda travma düzeyleri yüksek, travma sonrası büyüme düzeyleri ve umutsuzluk düzeyleri ise orta düzey olarak saptandı.
ANAHTAR KELİMELER: Hemşire, Deprem, Travma , Travmatik Büyüme, Umutsuzluk,