Konuşmacılar
Açıklama
Amaç: Afet Hemşireliği “Afetler ile ilgili özelleşmiş alanlarda iş birliği içinde afetlerden kaynaklanan yaşamı tehdit edici hasarları ve sağlık tehlikelerini en aza indirmek için geniş çaplı aktivitelerin oluşturulması ve afet hemşireliğine özel bilgi ve becerilerin sistematik ve esnek kullanımı” olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hemşirelik bölümlerinde lisans ve lisansüstü eğitimde afet hemşireliği dersinin yerini belirlemek ve mevcut kanıtlar ışığında tartışmaktır.
Materyal ve Metot: Üniversitelerin lisans ve lisansüstü hemşirelik bölümleri ders müfredatlarının 10.06.2023-30.07.2023 tarihleri arasında kurumların resmi internet siteleri üzerinden taramaları yapılmıştır. 04.08.2023-08.09.2023 tarihleri arasında “afet” VE “afet hemşireliği” anahtar kelimeleri ile Ulusal Tez Merkezi veri tabanı üzerinden taramalar yapılmıştır.
Bulgular: Ülkemizdeki hemşirelik eğitimleri incelendiğinde; toplam 168 yüksek öğretim kurumundan 20 devlet, 5 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 25 üniversitenin eğitim müfredatlarında “afet hemşireliği” içerikli dersler verildiği belirlenmiştir. Hemşirelik bölümleri lisansüstü ders programlarında afet hemşireliği içerikli ders bulunamamıştır. Toplam 24 teze ulaşılmış fakat 20 tez birebir afet hemşireliği üzerine yapılmadığı için sayılmamıştır. Sonuç olarak ikisi yüksek lisans ikisi doktora programlarından üretilmiş toplam 4 adet afet hemşireliği ile ilgili tez bulunmaktadır.
Sonuç: Hemşirelerin, afet yönetimi döngüsünü anlamaları, her aşamada hemşirelik entegrasyonunun olması ve multidisipliner müdahale ekibi içerisindeki yerini alması önemli bir gerekliliktir. Bu nedenle, lisans ve lisansüstü düzeyde verilecek afet hemşireliği derslerinin yaygınlaştırılması, toplumun afetlere karşı direncini artırabilir ve sağlık sisteminin afetlere daha etkili bir şekilde yanıt vermesini sağlayabilir.
Anahtar kelimeler: Afet, afet hemşireliği, lisans eğitimi, lisansüstü eğitim.