Konuşmacılar
Açıklama
ÖZET
Geçmişten günümüze, teknolojinin gelişmesiyle birlikte toplumlar büyük değişimler yaşamıştır. Özellikle medya alında yaşanan gelişmeler, toplumların yeni yaşam ve kültürel biçimlerle karşılaşmasına neden olmuştur. Bu bakımdan popüler kültür, kitle iletişim araçları aracılığı ile tüm dünyada etkisini göstermiştir. İçeriği hem görsel hem de işitsel olarak geniş halk kitlelerine ulaştırabilen televizyon ise, popüler kültürün yayılmasında, genişletilmesinde ve en önemlisi kültürün görselleştirilmesinde önemli bir araç olmuştur. Günümüzde televizyonun sunmuş olduğu içeriklerden biri olan diziler, toplumun büyük çoğunluğu tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Dolayısıyla televizyon dizileri, popüler kültür ürünü olarak toplumlarda egemen ideolojik anlamların yaratılmasında ve benimsetilmesinde önemli rol oynamakla birlikte bu anlamlara meydan okuyan, direnen ve mücadele izlerini de taşıyabilmektedir.
Bu çalışmada, popüler kültür kavramı, John Fiske’nin ele aldığı biçimiyle bir direniş alanı olarak ele alınacak ve analiz edilmek üzere seçilen veriler, “bir direniş alanı olarak popüler kültür” bağlamında analiz edilecektir. Bu çalışmanın amacı, “Yalı Çapkını” isimli Türk televizyon dizisi üzerinden popüler kültür okuması yaparak popüler söylemin işlevini ve direniş alanlarını ortaya koymaktır. Bu araştırmada, birinci sezon ve ikinci sezon olmak üzere toplam 64 bölüm içerisinden yargısal örnekleme ile seçilen 12 bölüm, niteliksel içerik analizi yöntemiyle analiz edilecektir. Elde edilen bulgular “Seyran” karakteri ele alınarak “Şiddet”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Otorite” ve “Aile Kurumunun Kutsallığı” başlıkları altında egemen söylemi ve direniş alanlarını ortaya çıkarmaya yönelik incelenecektir.
Anahtar Kelimeler: Direniş, Popüler Kültür, Diziler, Egemen Söylem.
ABSTRACT
From past to present, societies have experienced great changes with the development of technology. Developments, especially in the field of media, have caused societies to encounter new life and cultural forms. In this respect, popular culture has exerted its influence all over the world through mass media. Television, which can deliver content both visually and audibly to large masses of people, has become an important tool in the dissemination and expansion of popular culture and, most importantly, in the visualization of culture. TV series, one of the contents offered by television today, are followed with interest by the majority of the society. Therefore, although television series, as products of popular culture, play an important role in the creation and adoption of dominant ideological meanings in societies, they can also bear traces of challenge, resistance and struggle against these meanings.
In this study, the concept of popular culture will be discussed as a field of resistance as discussed by John Fiske, and the data selected to be analyzed will be analyzed in the context of "popular culture as a field of resistance". The aim of this study is to reveal the function of popular discourse and areas of resistance by reading popular culture through the Turkish television series "Yalı Çapkını". In this research, 12 episodes selected by judgmental sampling from a total of 64 episodes, including the first season and the second season, will be analyzed using the qualitative content analysis method. The findings obtained will be examined to reveal the dominant discourse and areas of resistance under the headings of "Violence", "Gender", "Authority" and "Sanctity of the Family Institution" by considering the character of "Seyran".
Key Words: Resistance, Popular Culture, TV Series, Dominant Discourse.