Konuşmacılar
Açıklama
ÖZET
Web 2.0 sonrası katılımcı internetin gelişmesi ortalama kullanıcının ağ mimarisini inşa etmesine ve dijital habitusunu oluşturmasına sebep oldu. Bu bağlamda sıradan bilgisayar kullanıcısı üre-tüketiciye dönüştü ve beraberinde internet yeni bir toplumsallık yarattı. Bireyin kendi dijital habitusu aracılığıyla bir parçası olduğu bu toplumsallık beraberinde kendine özgü davranış biçimleri, tutumlar, roller getirdi. Çevrimdışı dünyanın en gerçek ilişkileri de dijital kültürde izdüşümlerini oluşturdu. Aile ilişkileri ve kadının aile içindeki konumu da dijital dünyada yeni pratiklerle, farklı evrenlerle temsil edildi. Bu temsil çoğu zaman akışkanlık gösterdiği için her zaman birebir gerçeği yansıtmamakta ve bazen de içerik üreticilerinin beklentileri doğrultusunda inşa edilmektedir. Bu çalışmada Netflix evreninde yaratılan Türk ailesi ve modern kadın temsillerinin Zygmunt Bauman’ın akışkanlık kavramı bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Dijital kültürün en dikkat çekici sonuçlarından biri Bauman’ın da vurguladığı akışkanlık ve müphemlik olmuştur. Bireyin sahne önü davranışları ve aile ilişkileri yeni dijital koşulların şeklini almaya başlamış ve toplumsal normların sınırları kolaylıkla aşılır hale gelmiştir. Çünkü insan artık her şeyin ölçüsüdür ve insana dair katı bir gerçeklik ortadan kalkmış ve yerini geçirgen bir belirsizliğe bırakmıştır. Netflix evreni de bu geçişkenliği farklı anti kimliklerle, kuir profillerle çizmektedir. Çalışmada özellikle Türk kültürel kodlarına alternatifler yaratan filmlerde yer alan aile ve kadın temsilleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Filmlerde yer alan karakterler belli temalara ayrılmış ve ön okumaları yapıldıktan sonra belirlenen kodlara göre kodlanmış ve frekans analiziyle tekrarlanan mesajlar ortaya konulmuştur. Böylece akışkan dijital kültürün gerçek kültüre alternatif olarak yarattığı ve sürekli değişime uğrayan yaşam biçimleri, toplumsal cinsiyet rolleri ve gerçeklikler tartışmaya açılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Dijital kültür, akışkanlık, müphemlik, temsil, Netflix
LIQUID REPRESENTATION OF TURKISH FAMILY AND WOMEN IN THE NETFLIX UNIVERSE
ABSTRACT
The development of the participatory internet after Web 2.0 caused the average user to build their network architecture and create their digital habitus. The most real relationships of the offline world have also created their projections in digital culture. Family relations and women's position within the family were also represented in the digital world with new practices and different universes. Since this representation is often liquid, it does not always reflect the exact reality.
In this study, it is aimed to examine the representations of the Turkish family and modern women created in the Netflix universe in the context of liquidity. One of the most striking results of digital culture has been the liquidity and ambiguity that Zygmunt Bauman emphasized. The individual's stage behavior and family relationships have begun to take the shape of new digital conditions, and the boundaries of social norms have become easily exceeded. Because human is now the measure of everything and a solid reality about human has disappeared and has been replaced by a permeable uncertainty. The Netflix universe depicts this transitivity with different anti-identities and queer profiles. In the study, family and women representations, especially in films that create alternatives to Turkish cultural codes, were examined by content analysis method.
The characters in the films were divided into certain themes and they were coded according to the determined codes and repeated messages were revealed through frequency analysis. Thus, the constantly changing lifestyles, gender roles and realities created by liquid digital culture as an alternative to real culture have been discussed.
Keywords: Digital culture, liquidity, ambiguity, representation, Netflix