8–10 May 2024
İstinye Üniversitesi / İstanbul
Europe/Istanbul saat dilimi

DİJİTAL HİKAYE ANLATICILIĞI: SANAL PRODÜKSİYON VE YAPAY ZEKA

Zamanlanmadı
20dk
İstinye Üniversitesi / İstanbul

İstinye Üniversitesi / İstanbul

İstinye Üniversitesi / İstanbul Hybrid Event
Yüzyüze /Face to face

Konuşmacılar

Özge Kaya

Açıklama

Bu çalışmada, dijital hikaye anlatıcılığını etkileyen sanal prodüksiyon ve yapay zeka entegrasyonunu incelenmiştir. Bu inceleme tarih bilimi ile sınırlandırılmıştır. Geleneksel hikaye anlatımından dijital ortama olan evrim tarihî olayları, kişileri ve dönemleri daha etkileyici ve etkileşimli bir şekilde sunmayı amaçlamaktadır. Sanal prodüksiyon teknikleri, tarihî mekânları ve olayları üç boyutlu modelleme, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle yeniden canlandırarak izleyicilere doğrudan bir deneyim sunmaktadır. Bu tekniklere ek olarak yapay zeka teknolojisi de en fazla yararlanılan yöntemlerden biridir. Böylece yapay zeka destekli karakterler, mekanlar ve figürler, izleyicilerin daha kişisel ve derinlemesine deneyim yaşamasını sağlamaktadır.

Bu çalışmada, yapay zeka teknolojisinin dijital hikaye anlatıcılığında nasıl kullanılabileceği incelenmiş, dijital hikaye anlatıcılığına sanal prodüksiyon ve yapay zeka entegrasyonunun etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Sanal prodüksiyonun görsel- işitsel etkisi değerlendirilmiştir. Araştırma neticesinde sanal prodüksiyonun geleneksel anlamda yapılan prodüksiyona göre daha efektif olduğu görülmüştür. Bu çalışma kapsamında literatür taraması ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Dijital Hikaye Anlatıcılığı, Sanal Prodüksiyon, Yapay Zeka, Tarih, Tasarım

In this study, the integration of virtual production and artificial intelligence affecting digital storytelling was examined. This review is limited to historical science. The evolution from traditional storytelling to digital media aims to present historical events, people and periods in a more impressive and interactive way. Virtual production techniques offer audiences a direct experience by recreating historical places and events with technologies such as three-dimensional modelling, virtual reality and augmented reality. In addition to these techniques, artificial intelligence technology is one of the most used methods. Thus, artificial intelligence-supported characters, places and figures enable the audience to have a more personal and in-depth experience.

In this study, how artificial intelligence technology can be used in digital storytelling is examined and it is aimed to reveal the effects of virtual production and artificial intelligence integration in digital storytelling. The audiovisual impact of virtual production was evaluated. As a result of the research, it has been seen that virtual production is more effective than traditional production. Within the scope of this study, literature review and content analysis methods were used.

Keywords: Digital Storytelling, Virtual Production, Artificial Intelligence, History, Design

Başlıca yazarlar:

Sunum Materyalleri