8–10 May 2024
İstinye Üniversitesi / İstanbul
Europe/Istanbul saat dilimi

Yaratıcı Endüstriler ve Eğitim: İzmir Reklam Sektörü Çalışanlarının Reklamcılık Alanındaki Mesleki Eğitime Yaklaşımı Üzerine Bir Araştırma

Zamanlanmadı
20dk
İstinye Üniversitesi / İstanbul

İstinye Üniversitesi / İstanbul

İstinye Üniversitesi / İstanbul Hybrid Event
Yüzyüze /Face to face

Konuşmacılar

Ece Nur Kaya Yıldırım

Açıklama

ÖZET
Bilgi toplumunun, bilgiye kolay ulaşım ve hızlı teknolojik değişimler gibi dinamikleri; çalışma hayatı ve vasıflı işgörenlerin kimler olduğu konularında birçok değişimi beraberinde getirmiştir. Önceleri akademik eğitim; bireylerin meslek edinmeleri ve vasıflı çalışanlar olmaları için yeterli görülürken günümüzde herhangi bir örgün eğitim kurumundan mezun olmakla kazanılan beceri ve bilgiler, bu alanlardaki hızlı değişim karşısında bir süre sonra yetersiz kalmakta, bu da meslek içi eğitimleri önemli kılmaktadır.
Reklamcılık, yaratıcılık, yenilikçilik ve teknolojik gelişmelerle yakından ilgili olması sebebiyle çalışanlarının sürekli eğitimini zorunlu kılan sektörlerden birisidir. Eğitim faaliyetlerinin, meslek öncesinde ve meslek yaşamı sırasında sürekli olarak devam etmesi gereken bu sektörde, akademinin alanın hızla değişen uygulamaya dayalı yapısına uygun güncellemeler konusunda geride kaldığı ve akademi ile sektör arasındaki beklentilerin birbirine uymadığı uzun yıllardır tartışılan bir durumdur. Ayrıca reklam ajanslarında standart eğitim programlarının bulunmaması, çalışanların eğitimleri ve gelişimleri konusunda ajanslar tarafından adımlar atılması gerektiği de yine sektörde üzerinde durulan konular arasındadır.
Bu araştırma, İzmir’de reklam sektöründe çalışan bireylerin mesleki eğitimle ilgili tutumları, staj durumları, çalıştıkları işyerlerindeki mesleki eğitime yönelik olanakları ve bu konudaki talepleri üzerine odaklanmaktadır. Araştırma kapsamında İzmir’de faaliyet gösteren reklam ajanslarında çalışan bireylere çevrimiçi anket katılım daveti yollanmış, formu eksiksiz dolduran 122 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre İzmir reklam sektörü çalışanları, reklamcılık alanındaki akademik eğitimi, bireyleri mesleğe hazırlamada yetersiz bulurken pratik deneyim sağlayan staja büyük önem vermektedirler. Ajansların büyük bir çoğunluğunda İK biriminin veya sorumlusunun bulunmadığını, mesleki eğitim imkânlarının kısıtlı olduğunu belirten reklam ajansı çalışanları, çalıştıkları alandaki gelişmeleri kişisel çabaları ile takip ettiklerini, mesleki eğitime ve gelişime açık olduklarını belirtmişlerdir.

Anahtar Kelimler: Reklam Sektörü, Yaratıcı Endüstri, Mesleki Eğitim, Akademik Eğitim, İstihdam

ABSTRACT
Information society – characterized by easy access to information and rapid technological changes – significantly changed the working life and the meaning of qualified labor. Previously getting a university degree was sufficient for individuals to acquire professions and become qualified employees. However, today the skills and knowledge gained by a degree become inadequate after a period due to rapid changes in these fields making in-service training extremely important.
In advertising profession, where education should continue before and during professional life, it has been discussed for many years that the academy lags in terms of updates in line with the rapidly changing practice-based structure of the field and that the expectations between the academy and the sector do not match. The lack of standard training programs in advertising agencies and the need for agencies taking steps for the training and development of their employees are also among the issues emphasized.
This research focuses on the attitudes of advertising professionals in Izmir towards vocational training, their internship status, the opportunities for vocational training in their workplaces and their demands in this regard. An invitation to participate in the online survey was sent to individuals working in advertising agencies in Izmir, and 122 participants who completed the form completely constituted the sample. Results indicates that advertising professionals in Izmir find academic education in their field insufficient to prepare individuals for the profession, while they attach great importance to internships that provide practical experience. Participants expressed that most agencies do not have an HR department, vocational training opportunities are limited, and they follow the developments in the field through personal efforts while being open to vocational training and development opportunities.

Keywords: Advertising Sector, Creative Industry, Vocational Training, Academic Education, Employment

Başlıca yazarlar:

Sunum Materyalleri