Konuşmacılar
Açıklama
2000 SONRASI TÜRK SİNEMASINDA SAĞLIKTA ŞİDDETİN SUNUMU
K. Ayfer Koç
Ünvanı: Dr
Kurumu: Sağlık Bakanlığı
e-mail: kayferkoc@gmail.com
Tel: 0 505 265 30 32
ÖZET
İnsanlık tarihinin en eski ve ana temalarından olan şiddet, yüzyıllardır hikâye anlatımının da önemli bir unsurudur. Şiddet temaları birçok ulusun mitolojisinde, edebiyat ve sanat eserlerinde, folklor ve masallarında, tiyatro ve sinemasında bulunmaktadır. Betimlemelerinin hayatın her alanında var olması nedeniyle şiddet, günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş ve bu betimlemeler gittikçe artmaktadır. Kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle kültürel ve günlük yaşamdaki şiddet, sinema alanında da farklı kavramlar ve yansımalarla karşımıza çıkmaktadır. Her toplumun kültürel kodları, toplumsal gerçeklikleri şiddetin sinemada işleniş biçimini de doğrudan etkilemiştir. Sinemanın zengin dünyasında şiddet, farklı mesajlarla ve şekillerde izleyiciye yansıtılabilmektedir. Toplumun şiddeti algılayış ve uygulayış şekli bu kavramın sinemada işleniş biçimine de etki etmektedir.
Son yıllarda ülkemizdeki sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birisi haline gelen sağlıkta şiddet, her geçen gün artan toplumsal bir mesele olarak karşımızda durmaktadır. Yaşama dair pek çok kavramı içinde barındıran sinemada da, sağlıkta şiddet olgusu en çok işlenen konular arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türk sinemasında sağlıkta şiddetin sunumunu filmler üzerinden incelemektir. Çalışmanın kapsamı ise, 2000 sonrası çekilen popüler filmler ve şiddet kavramı da sözel ve fiziksel şiddet olarak sınırlandırılmıştır. Bu noktada, Türk sinemasında 2000 yılından sonra yapılan Recep İvedik 3 (Togan Gökbakar, 2010), Emicem Hospital (İsmet Eraydın, 2016), Evim Sensin (Özcan Deniz, 2012) filmlerinin çözümlemesi yapılmıştır. Çalışma kapsamında yer alan filmlerin çözümlemesi, bir niteliksel araştırma yöntemi olan betimsel analiz ve içerik analizi yoluyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda; filmlerde sağlık meslek mensuplarına yönelik sözlü ve fiziksel şiddet içeren unsurlar tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlıkta Şiddet, Sinema, Türk Sineması, Popüler Film.
PRESENTATION OF VIOLENCE IN HEALTH IN POST-2000 TURKISH CINEMA
ABSTRACT
Violence, one of the oldest and main themes in human history, has been an important element of storytelling for centuries. Violence themes are found in the mythology, literature and artworks, folklore and fairy tales, theater and cinema of many nations. Violence has become a part of daily life as its depictions exist in every aspect of life and these depictions are increasing. With the development of mass media, violence in cultural and daily life appears with different concepts and reflections in the field of cinema. The cultural codes and social realities of each society have directly affected the way violence is portrayed in cinema. In the rich world of cinema, violence can be reflected to the audience in different genres, with different messages and in different ways. The way society perceives and practices violence also affects the way this concept is portrayed in cinema.
Violence in health, which has become one of the most important problems of health workers in our country in recent years, stands before us as a social issue that is increasing day by day. In cinema, which contains many concepts related to life, the phenomenon of violence in health is among the most frequently covered topics.
The aim of this study is to examine the presentation of violence in health in Turkish cinema through films. The scope of the study is limited to popular movies made after 2000 and the concept of violence is limited to verbal and physical violence. At this point, Recep İvedik 3 (Togan Gökbakar, 2010), Emicem Hospital (İsmet Eraydın, 2016), Evim Sensin (Özcan Deniz, 2012) films made after 2000 in Turkish cinema were analyzed. The analysis of the films within the scope of the study was carried out through descriptive analysis and content analysis, which is a qualitative research method. As a result of the study, elements of verbal and physical violence against healthcare professionals in the movies were identified.
Keywords: Violence, Violence in Health, Cinema, Turkish Cinema, Popular Film