Konuşmacılar
Açıklama
Yapay Zekâ ve İllüstrasyon: Oto-etnografik bir vaka çalışması
Özet:
Teknoloji ve toplumsal yaşam, üretim ve örgütlenme her zaman olduğu gibi 21. yüzyılda da birbiri ile etkileşim içinde gelişirken aynı zamanda birbirini dönüştürmeye devam etmektedir. Yapay zekâ teknolojisinin geliştiği ve gündelik yaşamda yerini alabilmesi için yatırımların artırıldığı bir dönemde toplumsal yaşamın, üretim ve tüketimin, ayrıca üretim araçları sahipliği konumlarının nasıl dönüşeceği, en azından ne türden ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel değişimlerin insanlığı beklediği üzerinden bir tartışma önemlidir.
Pek çok teknolojik yenilik gibi yapay zekâ da sanat ve tasarım alanlarında öncül etkilerini sergilemeye ve sanat / tasarımcıların elinde ilk kullanım örneklerini ortaya çıkarmaya başlamıştır. Özellikle imajların üretimi söz konusu olduğunda yapay zekâ teknolojileri sanatçı/ tasarımcılar için bir fırsat, keşfedilmesi ilgi çekici bir teknik ve araç olduğu kadar, sanatçı ve tasarımcıların toplumsal yaşamdaki yerlerini tehdit eden bir gelişme olarak da okunmaya açıktır.
Bu bağlamda bir illüstrasyon projesinin yapay zekâ teknolojisi ile üretimini odağına alan bir vaka çalışması sürdürülerek tüm sürecin oto-etnografik yöntem ile açığa çıkarıldığı bir araştırma amaçlanmıştır. Araştırmacı aynı zamanda tasarımcı kimliği ile kendi üretim tarzı içinde bir illüstrasyon dizisi oluşturacak ve bu süreçte yapay zekâ üretim sürecini belgeleyerek ilerleyecektir. Üretim aşaması ve bir düşünme yöntemi olarak eskizin yerine metin (prompt) kullanımının, stil geliştirilmesinde imaj ve metin kullanımlarının, ayrıca bir hikâyeden yola çıkarak imaj üretiminin yapay zekâ teknolojileri aracılığı ile denendiği araştırmada illüstrasyonlar eskizden sonuca doğru gelişen geleneksel üretim aşamaları ile karşılaştırılacaktır. Erişilen sonuçlar yapay zekâ teknolojilerinin görsel sanatlar başta olmak üzere sanat ve tasarım alanlarındaki kullanımı için bir izlek ve gelecek projeler için bir aydınlatıcı olacaktır.
Anahtar kelimeler: Yapay zekâ, İllüstrasyon, Yaratıcılık, Sanat, Tasarım
Artificial Intelligence and Illustration: An Auto-ethnographic Case Study
Abstract:
Technology and social life, production and organization continue to interact with each other and transform each other in the 21st century, as always. In a period when artificial intelligence technology is developed and investments are increased in order to take its place in daily life, it is important to discuss how social life, production and consumption, as well as ownership of the means of production will transform, and at least what kind of economic, political, social and cultural changes await humanity.
Like many technological innovations, artificial intelligence has begun to exhibit its pioneering effects in the fields of art and design and to reveal its first examples of use in the hands of artists / designers. Especially when it comes to the production of images, artificial intelligence technologies can be interpreted as an opportunity for artists/designers, an interesting technique and medium to explore, as well as a development that threatens the place of artists and designers in social life.
In this context, a case study focusing on the production of an illustration project with artificial intelligence technology is aimed, and a research in which the entire process is revealed with the auto-ethnographic method is aimed. The researcher will also create an illustration series in his own production style as a designer and will proceed by documenting the artificial intelligence production process in this process. In the research, where the use of text (prompt) instead of sketching as a production stage and a thinking method, the use of images and text in style development, and the production of images based on a story are tried through artificial intelligence technologies, illustrations will be compared with traditional production stages that develop from sketch to result. The results achieved will be a path for the use of artificial intelligence technologies in the fields of art and design, especially visual arts, and will be enlightening for future projects.
Key words: Artificial Intelligence, Illustration, Creativity, Art, Design