Konuşmacılar
Açıklama
Bu bildiri özeti; girişimcilik kavramının medya ve iletişim alanlarının lisans eğitimlerinde yer alması gerektiğine dair bir öneri niteliği taşımaktadır. Bu öneri; yazar Dr. Öğr. Üyesi Duygu Sezgin’in Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamlamış olduğu doktora eğitiminin tez çalışmasından alıntılar yapılarak desteklenmiştir.
2011 yılında yayınlanan ve farklı ülkelerden tasarım eğitimcilerinin kaleme aldığı, yirmiden fazla makalenin bulunduğu Icograda Tasarım Eğitimi Manifestosu'nda Steven Heller ve Lita Talarico’ya ait bölümde altı ana başlığa yer verilmiştir. Bu başlıklar; yazarlık, iş birliği, vatandaşlık, tasarım düşüncesi, girişimcilik ve fikri mülkiyettir. Geçmişte yazılmış olmasına rağmen geleceğin tasarım eğitimini kurgulayan bu manifestoda girişimciliğin tasarım eğitiminin bir parçası olması gerektiği öne sürülmüştür. “Girişimcilik dilini konuşmak tasarımcıyı, uygulanabilir ticari ve sosyal ürünler ile kampanyalar yaratmak, geliştirmek, üretmek için beceri ve stratejilere hâkim olmak gibi daha komuta edebilen bir role taşır” (Heller & Talarico, 2011).
Girişimcilik, bundan 13 yıl önce Tasarım Eğitiminin manifestosuna eklenmiş olsa da günümüzde tasarımın dili değişmiş, alanlar arası daha geçirgen bir hal almıştır. Bugün ise girişimcilik başlığı, medya başta olmak üzere iletişim alanlarına da eklenmesi gereken bir kavramdır. Tasarımcılar gibi iletişimcilerin de daha komuta edebilen bir role taşınması için girişimcilik kavramının lisans eğitimlerine eklenmesi gerekmektedir. Böylelikle girişimcilik dilini anlayabilen ve konuşabilen öğrenciler, alanları ile ilgili projeler gelişirebilir, bu projeleri ticarileştirebilir, yenilikçi ve rekabetçi olabilir, kendi işini kurabilir ve kariyer olanaklarını artırmış hale gelebilirler.
Bu çalışma kapsamında; Türkiyede sanat, tasarım ve iletişim alanlarında eğitim veren üniversiteler incelenmiş ve girişimcilik konulu derslerin çoğunlukla İktisadi ve İdari Bilimler alanında olduğu görülmüştür. Az da olsa turizm, sağlık gibi ortak dersler alanlarında da girişimcilik derslerine rastlanmıştır. Burada tasarım ve iletişim alanlarında eğitim alan öğrencilerin kazanç sağlayabileceği tek bölüm Ortak Dersler olmuştur. Ancak bu derslere ulaşım oranı bölüm içi derslere ulaşım oranından düşüktür. Bu sonuç tasarımcıların ve iletişimcilerin girişimcilik eğitimleri konusundaki eksikliğini destekler niteliktedir.
Yazarın doktora tez çalışması kapsamında Grafik Tasarım Bölümü öğrencileri ile yaptığı ankette öğrencilere, girişimcilik kavramı hakkındaki bilgileri, fikirleri ve hayalleri sorulmuştur. Alınan cevapların özeti şu şekildedir: Anketten alınan cevaplara göre; %96,4’ün girişimcilik kavramı hakkında bilgi sahibi olduğu, %67,3’ün girişimcilik eğitimi almadığı, %72,7’nin bir girişimcilik projesi içinde yer almadığı görülmüştür. Kavramı biliyor olmalarına rağmen öğrenciler arasında büyük bir oranla girişimcilik konusunda tecrübe ve en önemlisi eğitim eksikliği tespit edilmiştir. Bu sonuçlara rağmen son soruda öğrencilerin %63’ü girişimcilik ile uğraşarak kendi projelerini geliştirmek istemiştir.
Yukarıdaki sonuçtan da anlaşılan odur ki; öğrencilerin bu konudaki yüksek motivasyonlarına rağmen bilgi ve tecrübe eksiklikleri onların geleceklerini etkilemektedir.
İstinye Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Medya ve Toplum Sempozyumunun alt başlıklarından biri Medya Girişimciliği ve İnovasyondur. Bu alt başlığa bir içerik hazırlamak amacıyla hazırlanan bu bildiri, iletişim, medya ve tasarım öğrencilerinin yukarıda bahsedilen girişimcilik dilini anlayıp konuşabilmelerini sağlayacak bir lisans dersi içeriği sunmaktadır. Yazar bu dersi “Tasarım ve Girişimcilik” başlığı altında 3 yıldır çalıştığı kurum olan T.C. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü’nde vermektedir.
Bu bildiride ise verilen bu dersin içeriği genişletilmiş, iletişim ve medya öğrencilerini kapsayacak hale getirilmiştir. 16 haftalık bir dönemi kapsayan bu dersin içeriği 8 ana başlığı kapsamaktadır. Her başlık üzerinde ortalama 2 hafta durulacakır. Ağırlıklı teorik ilerleyecek derste, uygulama olarak öğrencilerden bir girişimcilik projesi geliştirmeleri istenecektir. İlk hafta fikir bulma, araştırma ve problem tespiti ile başlayacak olan dersin son haftasında ise tespit edilen bu probleme inovatif bir çözüm öneren ve hatta prototiplerin oluştuğu girişimcilik proje sunumları hazırlanmış hale gelecektir. Ana konu başlıkları; “1: Girişimcilik Temelleri, 2: Tasarım Süreci ve İnovasyon, 3: Marka ve Pazarlama, 4: Finansal Süreçler ve Kaynak Bulma, 5: İş Geliştirme ve Büyüme Stratejileri, 6: Fikri Mülkiyet ve Hukuki Süreçler, 7: İşletme Operasyonları ve Verimlilik, 8: Sunum ve İleri İletişim Becerileri” şeklinde oluşturulmuştur. Bu ders sonrasında öğrenciler kendi alanları ile ilgili geliştirdikleri girişimcilik projelerini bir girişimcilik ekosisteminde sunabilir hale gelecektir.